There are several rules and deep art in serious tea making. There are no rules in sharing tea with others.

2010. május 4., kedd

Shining capital - Matcha Miyako no Shiro


This is a medium grade matcha from Nagahiro Yasumori's traditional tea shop located in Kyoto at the covered market of the Teramachi street. This is his 2. rank matcha of the line which contains 7 powdered teas. This shop represent a traditional "old fashioned", rustic style and offers his own blends and brands. Mr. Nagahiro Yasumori is a highly educated tea conossieur and expert of chanoyu, but all this western terms are useless to explain what in chado experience means. Many years of study can authorise someone to be able to ask questions about customs, utensils and their true functions. In the way of japanese tea every detail is important, so one must be very cautious and conservative, if want present a tea, an utensil, an action. The first picture seems to be real and intimate, but it  is a "highly" erroneous caption, because in this post we prepare koicha (thick tea) and never the tea for koicha will drawed in the tea bowl with the chashaku (tea scoop). Except the first movements chaire tea caddy must be used to enhance the richness, and the precious, healing character of this tea. In this context the chashaku tea scoop over the tea powder is truthless and superfluous. 
Preparing the koicha one must give attention to cleanliness and neatness, the prepared koicha must be not slushed on the wall  of the chawan. Here on the pictures isn't tatami under the chawan, we laid some bamboo overlay and this is less than some casual style. It is not prohibited to prepare casual matcha in the office, but better gives our best in setting-up the stage. So before public pictures of japanese leaf tea or in particular of matcha think twice of this. It is more important even in the case of this tea, which is named Miyako no Shiro, Shining Capital, referring the luxurious tradition of the old capital. The tea on this early summer climate day can be prepared both as usucha and koicha and in both state carries thick, creamy, rustic tastes. Prepared as usucha is not sweeter and easier, but their foam do it more "comfortable". In both cases it isn't a warm blooded cup which imbues my organs. It is a calm, extent-tea, with deep resonance. No comparison with other teas for respect of it, but to be a 2000 Yen/40 gr matcha is far excellent. More excellent, than my pictures.







Ez egy közepesnek mondható matcha Nagahiro Yasumori régi teaboltjából Kyotóból a Teramachi utca-piacáról.Ez az ő, 7 matchát felvonultató listáján a második. A bolt amolyan régi vágású, hagyományos Uji stílust képvisel és saját keverékeket mutat be saját név alatt. Nagahiro Yasumori egy magasan képzett tea conossieur és szakértő, de ezek a nyugati kifejezések teljességgel érdemtelenek arra, hogy a tea útján szerzett tapasztalatot kifejezzék. Sok-sok év tanulás érdemesíthet és tehet képessé valakit arra, hogy kérdéseket tudjon feltenni teákról, eszközökről és azok mibenlétéről. A japán tea útján minden részlet nagyon fontos, így bárkinek, aki valamilyen képet, filmet, ábrázolást kíván ezekkel kapcsolatosan közzétenni, nagyon óvatosan és konzervatívan kell eljárnia. Az első kép például egy hibás felvétel, mert koichát készítünk, márpedig a koicha teáját az első pillanatoktól eltekintve nem chashaku teaszedővel szedjük a teáscsészébe.Chaire teatárolót kell használni ezzel is hangsúlyozva ennek a teának a gazdag, kincs jellegét, gyógyító erejét. Ebben a kontextusban a kiszedett tea fölött bemutatott egy chashakunyi tea hamis és teljesen fölösleges. 

A koicha elkészítésekor különös hangsúlyt kell fektetni a tisztaságra, így a chawan falára felkent tea sem szép látvány. Itt a képeken tatami sem jutott a chawan alá, csupán egy felemás bambuszterítő terül el és ez kevesebb, mint bármiféle "otthoni", vagy "irodai" stílus.  Kétszer gondold meg hát, mielőtt ilyen képeket teszel közzé. Még fontosabb ez egy olyan tea esetében, aminek a neve Miyako no Shiro, azaz Ragyogó Főváros, és a régi főváros szellemi tradíciójának gazdagságára utal. 

A tea, amit ezen a korai nyári  délelőtt megkóstolunk, alkalmas usucha és koicha elkészítésére is, mindkét "halmazállapotában"  vastag, krémes, rusztikus ízeket szállít.  Usuchaként az elvárás ellenére sem édesebb és könnyebb, csupán komfortosabbá teszi a habja. Sem így, sem úgy, nem hevítő ital, nem ugrasztja sem agyam, sem szívem, csupán kiderül az ég. Nyugodt, szétterülő tea, telve mély visszhanggal, zúgással. Nem hasonlítjuk össze más teákkal, mert tiszteletünk megakadályozza ezt, de a 2000 Yen/40 grammos matcha kategóriában nagyon is kitűnő. Sokkal kitűnőbb, mint a képeim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése