There are several rules and deep art in serious tea making. There are no rules in sharing tea with others.

2010. április 17., szombat

Late obukucha - kései újévi tea

The cobbler's shoes, the tea trader's tea
We have so many teas and so little time remain. So every day we have only one or two odds to decide, which tea prepare. One of this two is our every day's matcha and eventually some other tea. This teas can be our own teas, samples, new arrivals etc, and many times they are teas we can't more deal, because they are out of season. This is for example matcha obukucha the new year's extraordinary, fantastic tea from Marukyu Koyamaen. As you can see, we prepare it in this saturday afternoon, without formal rules, one to the other, ands we enjoy it, as elixir of life.
You can read about the hatsugamai, the new years chaji here and here.
This matcha is to use exclusively as koicha - thick tea, but we go to prepare it as a simple common usucha, thin tea and in this form it is even rounder and sweeter. Asking luxurious, extraordinary good items in common style, but with concentrated mind, awake their concealed properties.

Preparing this tea we are out of time.


























































Ez itt a mi kis mikroblogunk, mindennapi betevő teánkkal.
Úgy vagyunk a saját teáinkkal, mint suszter a cipőjével.
Sok teánk van és mindennap iszunk matchát, mert így jó nekünk.
A másik teánk valami más, valami sajátunk, vagy ajándék, vagy valamilyen minta,
minden napra jut valmi más, így hát gazdagnak érezzük magunkat. De sokszor használunk olyan teákat, amiket már nem árulunk, mert lejárt az idejük. Nem megromlottak, hanem ún. szezonon kívüli teák. Ezt a halandó szupermarket tea ivó talán nem is érti, pedig minden teának van szezonja. Most éppen a friss kínai zöldek mutatják magukat, egy hónap múlva itt az első japán, stb. Mi viszont sokszor kénytelenek vagyunk meginni saját szezonon kívüli teánkat, esetleg elajándékozzuk.

Ez itt a matcha obukucha, a legfontosabb japán teaszertartás temae a hatsugama teája, ami kizárólag koicha - sűrű teaként használható, de mi most egyszerű ruhába bújtatva, de nagy koncentrációval készítjük el egy derűs délutánon.

Mi most időn kívül, avagy időn túl élvezzük utolsó morzsáit.

Legyen egy jó teájuk.