There are several rules and deep art in serious tea making. There are no rules in sharing tea with others.

2010. április 21., szerda

New season, expired tea

This is a tea it has been expired over a half year. A quite unique tea which called shinmatcha, composing the name of the first presentation tea in Japan (shincha) and the matcha. While in matcha producing process is indispensable to "age" the tea to obtain mellow taste almost for a half of year, manufacture a first matcha immediately after the harvest is a very special method and only few producers can grant it. Publish this post right now is obviously too early, we have more than one month to this season shincha and shinmatcha and we wish for all tea lovers a god tea season, not as last year. So why now and what is this tea out of season? This is a shinmatcha Gin (silver level) of Marukyu Koyamaen from 2009, best before date is 12.09.2009. This is one of the last tins remained and we taste it curiously, how the last year expired tea is finished.
Koyamaen method of tea making is based on a 300 years old tradition, but uses a new style producing any moment fresh tea and secure, creditable blends. This is why the best before date is generally 8 months form the leaf teas and 6 month for the powdered green tea matcha. This doesn't means that the tea is really expired after this date. Only the freshness is not so sharp, but the tea itself despite the altering is still good and ready to brew. After almost one year this tea is markedly changed. Last year sharp, strong freshness, phrenetic cha qi is out. Colour is a bit palish, but still alive. (you can watch the original here)I remember this tea was too fast, and rather too bitter. The gold level of the same tea in 2008 was one of the best matcha ever, last year creamy, but not so complex due to the catastrophic climate conditions before the harvest. Now the silver shinmatcha has two faces. The bitterness to be over gives the one face, on the other side we have a immensely deep sweetness. Medium umami is also present, but the main peculiar is this doubled sweetness. Properly stored a tea is always transforming and you have ever a chance to be able to find the point which is right for you. Once steeped on the way, passion for tea is never expired.






Ez a tea több, mint egy éve lejárt. Egészen különleges lényről van szó, shinmatchának hívjuk, aminek neve a szezon első szedésű és elsőnek, bemutatkozásként elkészített tea nevéből (shincha) és a matcha, a porrá őrölt zöld tea nevéből áll össze. Mivel a porrá őrölt zöld tea, illetve általában minden árnyékolt zöld tea gyártásához elengedhetetlena tea érlelése, ami a matcha alapteája esetében legalább 6 hónap, ehhez hasonló első matcha termelése igazán különleges dolog és csak kevés gyártó vállalkozik rá. Shinmatchát bemutatni egy áprilisi cikkben nyilvánvalóan korai, még legalább egy hónapunk van addig, amíg megérkezik a 2010-es shincha és shinmatcha, kívánunk minden tea kedvelőnek a tavalyinál szebb szezont.

De akkor mire ez a tea most? Ez egy shinmatcha Gin (ezüst) Marukyu Koyamaentől 2009-ből, aminek lejárata 12.09.2009. 12.09-én volt. Ez egyike a néhány megmaradt doboznak, a suszter megpucolja lyukas cipőjét, mi felnyitjuk megmaradt teánkat.


Koyamaen gyártási módja 300 éves hagyományon nyugszik, de teljesen új is, mert minden pillanatban mindig friss és biztosan ugyanazt az ízt garantáló blendeket gyárt, ezért van, hogy a leveles teáit 8 hónapra,a matchát csupán hat hónapra kalibrálja.

Ez nem jelenti azt, hogy a tea lejárt ezután a dátum után. A teamester által garantált és kívánt frissességben és ízkombinációban lejárt, de a tea minden változás ellenére nagyon is elkészíthető.

Elkészítve az egyéves szülinapja előtt álló shinmatchát érezhető, hogy jelentősen megváltozott. Tavalyi éles erős frissessége, vágtató cha qi-je már a múlté. A szín valamivel haloványabb, de továbbra is élő.

Emlékszem mennyire erős, túlságosan is gyors és meglehetősen keserű tea volt a friss teából készített matcha.

Ugyanennek a teának az arany fokozata 2008-ban a legjobb teák egyike volt, tavaly krémesen finom, de nem annyira komplex.

Most az ezüst shinmatchának két arca van. A keserűség továbbra is az egyik, de másik oldalról, hátul a torokig nagyon mély átható édesség társul hozzá és jelen van egy közepes umami is.

A jól tárolt jó tea sosem árul el, mindig ad egy lehetőséget arra, hogy képességeid szerint megtaláld a közös pontot tea és te közötted.

Ha pedig ráléptél az útra, a tea iránti szenvedély sosem jár le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése