There are several rules and deep art in serious tea making. There are no rules in sharing tea with others.

2010. április 18., vasárnap

Taste of the sunshine








Sunshine morning without airplanes due to Iceland's ash cloud. The cloud we have over the bizen hoihin teapot and we prepare a common genmaicha to accompany the millet in milk and rice malt breakfast. This tea is with roasted gen-mai -raw rice. The tea itself is some middle-low grade sencha. Japanese tea companies blend Genmaicha adding teas (sencha, kawayanagi), which are not enough tasty to be used as their own tea. So in some reason it is needless to search gourmet, or extra grade genmaicha. On the other hand in Japan there are very common and healthy teas such as genmaicha without real tea, or barley tea. Common people for centuries used this teas to substitute the expensive true tea. There are some temae in the japanese tea ceremony with raw rice infusions at the end, which gives a refreshing smell in the tea house. Genmaicha has this refreshing function in the history and also in this sunshine Sunday.
This genmaicha Miyako no Yuki (early buds) is a very creamy tea, with glass rice roasting quality .
We prepare from it only 3 infusions after the meal and our day starts with dash under the ash.


A Napfény Íze

Ma reggel a hamufelhők alatt, ahol nem repülnek a repülők, egy nehéz éjszaka után napfényre van szükségünk, sok napfényre, energiára, életre. Nagyon egyszerű, közönséges tea lesz a társunk, pirított rizzsel kevert sencha egy Genmaicha Koyamaentől, aminek Miyako no Yuki - friss rügyek a neve. A genmaicha nyers rizsteája évszázadokon át azoknak a szegény, egyszerű embereknek a teája volt, akik nem engedhették meg maguknak a drága, igazi teát. Ittak helyette rizs, árpa, hajdina teát. Az is meglepően frissítő és finom. Néhány tea szertartás temae végén ilyen pirított rizset öntenek fel, ami friss, finom illattal tölti be a teaházat, a genmaicha ezt az illatot hivatott visszaadni. A genmaichák alapteája olyan tea, aminek önmagában nincs elég karaktere ahhoz, hogy önállóan, vagy blendben a közönség elé kerülhesse, így hát fölösleges is olyan genmaichát keresnünk, ami különleges, gourmet tea. A Miyako - no - Yuki, krémes, finom, frissító elindító tea, amit rizsmalátával ízesített tejbeköles után iszunk ezen a verőfényes napon.

Verőfényes tea.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése